Dag 3 – Berätta om din hunds ras

Kopierat från tollarklubbens hemsida:

Envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, pigg, glad, viljestark, slug, intensiv, lurig och reserverad. Ja, detta är bara några av de beskrivningar som man hör om "tollaren", den minsta av våra retrieverraser.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en förhållandevis ny ras i Sverige. Den första kom hit 1984, men i hemlandet Kanada går historien så långt tillbaka som till mitten av 1600-talet. Tollaren är liksom alla andra retrievers en jakthund, framavlad att apportera döda och skadade fåglar. Men tollaren skiljer sig från övriga retrievers i och med att den även är avsedd att användas i ytterligare ett moment. Den lockar fåglarna inom skotthåll och det är detta som kallas tolling.

Tollarna är dock oerhört mångsidiga och har visat sig fungera mycket bra även i andra jaktsammanhang, framförallt som eftersöktshundar, men även i stötjakt.

På lydnads- och brukstävlingar har tollarna lyckats mycket bra och på senare år har antalet hundar ökat kraftigt i denna typ av hundsportsarrangemang. Agility och flyball är andra grenar som tollaren enligt många är som "klippt och skuren" för.

  

Men varför ja skaffade mig en tollare va inte för att ja skulle apportera eller använda den till jakten de den är avlad för. Min tanke va AGILITY och FREESTYLE fanns inget annat i mitt huvud, ja hade ju sätt massa freestyle framträdande på stora sthlm, ja kunde sitta timmar o bara titta o dröma om att själv stå där en dag med min egna hund. och agilityn mins ja inte hur ja föll för men så länge ja kan minas har ja alltid varit ett stort fan av agility. Så de va de ja började träna, sen efter hand insåg ja att lydnaden behövs i båda sporterna ;) så vart lydnads träning, sen börja ja med olika sporter allt från rally lydnad till frisbee. 

Men hur de blev just tollare va rena slumpen egentligen, för ja snackade med olles halvbrors ägare, o ja leta hund sökte bland alla olika raser o uppfödare, men inget sa KLICK, men så fick ja reda på att en tollare behövde ett nytt hem, ja läste varje ord ja kunde hitta om tollare, ja hade träffat 2st som va som "vem som helst", sen träffade ja Leo, olles halvbror, de va kärlek, den hunden va helt otroligt, o sen allt ja läste om, så prata ja ju med Martin, o allt kändes så rätt att de va rasen för mig, så på den vägen valde ja tollare :D
*eller tollaren valde mig ;P*

  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0